ISTORIE

Cele două faţete ale bancnotei de un dolar de astăzi sunt aproape neschimbate din anul 1935, faţă şi mărimea fiind decise încă din anul 1928 când s-a făcut trecerea de la „large-size” la forma actuală „small-size”. Cu toate că sintangma „In God We Trust” a apărut pentru prima dată în 1864 pe moneda de doi cenţi, pe reversul bancnotei de un dolar a fost tipărită abia începând cu seria din anul 1957, la un an după ce a fost adoptat ca motto oficial al SUA, în mandatul preşedintelui Eisenhower. Din 1963, seria cu acoperire în argint „Silver Certificare” a fost eliminată, bancnotele devenind simple bilete de bancă „Federal Reserve Note”, fără a mai fi în legătură directă cu tezaurul SUA.

În evoluţia istorică a bancnotei de un dolar nu am luat în considerare pe cele tipărite de băncile private sau pe cele din timpul Războiului de Secesiune dintre Nord şi Sud (1861-1865) emise de cele 11 bănci ale Statelor Confederate ale Americii: Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Carolina de Nord şi Tennessee.

Cum a evoluat bancnota de un dolar? [1]

„BANCNOTELE MARI” (189 × 79 mm)

1862. În timpul Războiului Civil, în mandatul lui Abraham Lincoln, a fost emisă prima bancnotă de „one dollar”, care a circulat la început numai pe teritoriul celor 25 de state nord-americane care alcătuiau atunci SUA. Aceasta înfăţişa portretul lui Salmon P. Chase, Secretarul Trezoreriei SUA. Datorită folosirii cernelei verzi, bancnota capătă şi numele neoficial de „greenback”.

1869. Pentru prima dată, portretul lui George Washington a apărut pe bancnota de un dolar de tip „Treasury Note”, alături de o scenă care înfăţişează descoperirea Americii de către Cristofor Columb în 1492. Este vorba de lucrarea celebră a pictorului Gilbert Stuart, realizată în 1796 şi neterminată. Soţia preşedintelui James Madison a salvat acest tablou pe fugă din Casă Albă în 1814, când întregul oraş Washington D.C. a fost devastat şi incediat de armata engleză.

1874-1880. În şase ani, grafica şi culorile au fost revizuite de cinci ori (seriile 1874, 1875, 1878 şi două ediţii în1880): nuanţele de verde şi albastru au fost îndepărtate de pe faţa bancnotei, iar desenul ornamental oval a fost înlocuit cu sigiliul Trezoreriei mărit în jurul cuvântelor „One Dollar” şi „Washington D.C.”, mutat din stânga în dreapta. De asemenea, denumirea de „Treasury Note” a fost schimbată în „United States Note”. Reversul bancnotei a fost complet redesenat. În 1880 a apărut prima bancnotă cu “brown seal”.

1886. Prima şi ultima femeie care a apărut pe bancnota de „One Silver Dollar” a fost Martha Washington, soţia preşedintelui George. Reversul a fost redesenat cu noi ornamente, dar s-a păstrat  cerneala verde la tipărire. Au existat două ediţii – “red seal” şi “brown seal”.

1890. Apare bancnota de „One Dollar in Coin” sau „Coin Note”, de tip „Treasury Note”, care a fost emisă pentru achiziţiile publice de lingouri de argint din industria minieră. Pe faţa apare portretul lui Edwin M. Stanton, Secretar de Război. Aglomerarea de motive florare abundă şi pe această serie. Au existat două ediţii cu “red seal” şi “brown seal”.

1891. Reversul celor două serii anterioare (1886 şi 1890) a fost redesenat complet deoarece s-a considerat că este mult prea încarcat de ornamente, devenind foarte uşor de falsificat. Mai mult spaţiu alb permitea identificarea mai uşoară a fibrelor de mătase prezente încă de atunci în hârtia pe care sunt tipăriţi dolarii. Singura modificarea pe faţa celor două bancnote a fost redesenarea şi reducerea substanţială a sigiliului Trezoreriei de culoare roşie. Trebuie menţionat că seriile „Silver Certificate”, „United States Note” şi „Treasury Note” circulau în paralel în acea perioadă.

1896. Faimoasa „Serie educaţională” este pusă în circulaţie, fiind total diferită faţă de seriile „Silver Certificate” mai vechi. De această dată, portretele au fost înlocuite cu o scenă artistică neoclasică, reprezentând o lecţie de istorie în apropierea oraşului Washington D.C.. Pe reversul bancnotei apar portretele lui George şi Martha Washinigton, încadraţi de doi îngeri păzitori. Mulţi numismaţi sunt de părere că în această serie a cuprins cele mai frumoase bancnote produse vreodată.

1899. Bancnota „Silver Certificate” a fost din nou redesenată, într-un mod mult mai aerisit ca cele anterioare. Pe faţă se poate observa clădirea Capitol în spatele vulturului pleşuv care ţine în gheare steagul american. Dedesubt, portretele lui Abraham Lincoln (stânga) şi Ulysses S. Grant (dreapta). Pe revers se pot observa fibrele de mătase, element de siguranţă, greu de falsificat. Pentru prima dată sigiliul este tipărit cu cerneală albastră care indică seria „silver”. Bancnota mai poartă şi numele de „Black Eagle” (Vulturul negru).

1914. Apare un nou tip de bancnotă „National Currency”, deşi printre numismaţi este cunoscută mai mult sub numele de „Seria 1918”.

1917. Bancnota de un dolar „United States Note” este reeditată, fiind prea puţin schimbată faţă de modelul din anii 1874-1878, singurele diferenţe minore fiind dispariţia ornamentelor din jurul seriei şi al cuvintelor „one dollar”.

1918. A fost pusă în circulaţie singura bancnotă de mari dimensiuni de tip „Federal Reserve Bank Note” sub numele de „National Currency”. Fiecare bancnotă era o obligaţie a Băncii Federale şi putea fi răscumpărată numai de la banca statului emitent. Portretul lui George Washington apare uşor restilizat, fiind poziţionat pentru prima şi ultima dată în partea stângă. Pe faţă mai întâlnim şi data de „May 18, 1914”, care poate fi momentul adoptării. Pe verso apare în zbor vulturul pleşuv care ţine steagul american.

1923. Cele două tipuri de bancnote „United States Note” (Red Seal) şi „Silver Certificate” (Blue Seal) sunt redesenate şi aduse la aceeaşi formă grafică, cu acelaşi revers şi feţe aproape identice, având în centru celebrul portret al primului preşedinte american. Singurele diferenţe sunt culoarea cernelei folosită pentru valoare, sigiliu şi serie, dar şi propoziţia privind obligaţiile de plată. Datorită graficii de pe revers, această bancnotă mai este cunoscută şi sub numele de „Horse Blanket” (Pătură de cal).

Acestea au fost primele şi singurele bancnote „large-size” cu acelaşi desen şi de aceeaşi valoare, dar de tipuri diferite. Acelaşi concept va fi folosit mai târziu pe bancnotele de mici dimensiuni – „small-size” – introduse din 1928.

„BANCNOTELE MICI” (156 × 66 × 0.11 mm)

1928. Pentru a scădea costurile de fabricaţie, în acest an, toate bancnotele SUA au fost redimensionate cu circa 30% mai puţin, ajungând la dimensiunile pe care le au în prezent. De asemenea, designul a fost standardizat pentru a fi mai uşor de recunoscut şi mai greu de falsificat. Sigiliul şi seria pentru varianta “Silver Certificate” sunt desenate în albastru închis. Faţă şi reversul au fost inspirate de seria din 1923, diferenţele fiind: redesenarea sigiliului şi cuvântul “ONE” de mari dimensiuni prezent pe ambele feţe ale bancnotei. Desenul de pe revers poartă numele de “Funny Back” (Spate caraghios).

1933. În acest an a fost tipărită a doua tranşă din „Series of 1928”, de această dată fiind emisă o bancnota de tip „United States Note” (Legal Tender Note), ultima de $1 care va purta sigiliul roşu. Diferenţele faţă de „Silver Certificate” sunt culoarea sigiliului şi seriei desenate în roşu, dar şi textul privind obligaţiile de plată. După numai o lună în care s-au tipărit doar 1.872.012 [2] de bancnote, pe motiv de inutilitate, producţia lor a fost oprită. Doar 5.000 de bucaţi au fost puse în circulaţie, restul fiind păstrate în Trezorerie până în 1949 când au fost folosite în Puerto Rico.

1934. Designul frontal al bancnotei „Silver Certificare” a fost schimbat din nou. Sintagma de sub portretul lui Washington „One Silver Dollar” a fost schimbat în „One Dollar”, sigiliul mutat la dreapta peste care a fost suprapus „ONE”, iar cifra 1 desenată în albastru a fost adăugată în partea dreaptă. Reversul a rămas acelaşi.

1935. Preşedintele Franklin D. Roosevelt aprobă actualul revers al bancnotei, singura lui condiţie fiind inversarea celor două feţe ale Merelui Sigiliu faţă de propunere iniţială a gravorilor. Pe schiţa supusă aprobării scrie: „Approved: but use The Great Seal [Piramida] – [ONE] – of The United States [Vulturul]”.

A year later, in 1935, the design of the one-dollar bill was changed again. On the obverse, the blue numeral 1 was changed to gray and made smaller, the gray ONE to the right was removed, the treasury seal was made smaller and superimposed by WASHINGTON D.C., and a stylized ONE DOLLAR was added over the treasury seal. The reverse was also changed to its current design, except for the absence of IN GOD WE TRUST.

1942. World War II brought about special issues of one-dollar bills in 1942. Special $1 Silver Certificates were issued for Hawaii in case of a Japanese invasion. HAWAII was printed vertically on the left and right side of the obverse and also horizontally across the reverse. The seal and serial numbers were changed to brown. Special Silver Certificates were also issued as payment for Allied troops in North Africa about to begin their assault into Europe. The only difference on these one-dollar bills was a yellow instead of blue seal. Both of these types of notes could be declared worthless if they fell into enemy hands.

1957. The next change came in 1957 when the $1 bill became the first piece of paper U.S. currency to bear the motto IN GOD WE TRUST; it was added over the word ONE on the reverse. Initially the BEP began printing the motto on notes which were printed with the new 32 note press, but soon Series of 1935G bills printed on a 16 note press featured the motto.

1963. The final production of $1 Silver Certificates occurred in late 1963. In 1964 the redemption of Silver Certificates for silver coin ended and in 1968 the redemption of Silver Certificates for silver bullion ended. Production of one-dollar Federal Reserve Notes was undertaken in late 1963 to replace the soon-to-be obsolete $1 Silver Certificate. The design on the reverse remained the same, but the border design on the obverse underwent considerable modification, as the mostly abstract filigrees were replaced with designs that were mostly botanical in nature. In addition, the word „one”, which had appeared eight times around the border, in small type, was eliminated. The serial numbers and treasury seal were printed in green ink. This was the first time the one-dollar bill was printed as a Federal Reserve Note. CE SUNT „BARR NOTES”?

1969. In 1969 the $1 bill began using the new treasury seal with wording in English instead of Latin. Excluding the signatures and series date, the design of the one-dollar bill has remained the same ever since then. Though bill denominations of $5 and higher have been redesigned twice since 1995 as part of ongoing anti-counterfeiting efforts, there are currently no plans to redesign the $1 bill.

SERIILE EXPERIMENTALE [2]

This next note is a 1935A note which is an Experimental Note. During World War II, there was concern that there may be a shortage of materials to make paper money. There were two experimental notes issued in this series, one with a red R which was a control group made of regular paper, and one with a red S, which was the Special note with the experimental paper. 1,184,000 of each type were made and released to the public to test the durability of the Special notes compared to the Regular notes. Reports on this experiment state that it didn’t produce any worthwhile data, but collectors love the nice, red letters on these notes.

The following is a Web Press Note. This is a federal Reserve Note that is an experimental issue that used a different type of printing process. These were issued to the public, and were rarely noticed by the common user. The main differences are the tiny numbers on the lower right front and above the letter „E” in the „ONE” on the back of the banknote.


[1] United States One-Dollar Bill. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_one-dollar_bill

[2] Major Designs of United States Currency. Sursa: http://www.banknoteden.com/dollar%20types.htm#$1

[3] EVOLUŢIA OBLIGAŢIILOR DE PLATĂ. Sursa: http://www.banknoteden.com/Legal%20Tender.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s